Opdrachten:

Verdeeld over het seizoen hebben we een heel scala aan opdrachten. Ze worden door de leden zelf bedacht en georganiseerd. Sommige opdrachten zijn vooral een creatieve uitdaging, andere zijn meer technisch van aard. Kijk maar eens naar onderstaande voorbeelden. Omdat alle activiteiten door de leden zelf worden bedacht, gekozen en georganiseerd is er altijd voor elk wat wils.

Op een clubavond worden de gemaakte foto’s besproken. We houden van een positieve benadering, de goede kanten van een foto worden benoemd, maar we geven elkaar ook tips voor verbetering. Zo leren we van elkaar en je merkt dat je foto’s op den duur steeds beter worden!

Glas

Glas kent vele verschijningsvormen. Het zit in ramen, drinkglazen, kunst in glas enzovoort. Maar denk ook aan weerspiegeling in glas of aan het mooi uitlichten van een glazen object. Kortom Je kunt deze titel op vele manieren interpreteren. Dat blijkt ook wel uit de foto's welke voor deze opdracht zijn ingeleverd.

Lees meer »

Gek met Kleur

De titel heeft bij velen van ons de creatieve geest weten te triggeren. Zo bleek bij de presentatie van de foto's welke met deze opdracht zijn gemaakt. De interpretatie van het onderwerp "Gek met Kleur" is bij menigeen verschillend. Dienen er veel kleuren te worden gebruikt in de performance of gaat het juist om contrasten of is het juist zo dat de kleuren,

Lees meer »

Rembrandt portret

De karakteristieke Rembrandportretten herken je vooral aan de zachte manier waarop één kant van het gezicht verlicht wordt. Er zijn nauwelijks harde schaduwen en ook in het minder verlichtte deel van het gezicht zijn er nog voldoende details zichtbaar. Een heel herkenbaar punt is de zachte driehoekvormige slagschaduw die ontstaat rond de neus.

Lees meer »

Landschapsfotografie zwart/wit

Als standaard wordt er tegenwoordig meestal gefotografeerd in kleur. Zwart-wit daarentegen kan voor bepaalde effecten en uitbeeldingskracht zorgen welke in kleur niet of nauwelijks zijn te realiseren. Reden om van tijd tot tijd hier eens mee bezig te zijn.

Lees meer »

Vrije keuze onderwerp

Voor deze avond hebben de leden een foto aangeleverd naar eigen keuze. Deze keer dus geen gerichte opdracht. Het kan zijn omdat je het een mooie foto vindt welk beeld je graag wilt delen of een foto met een verhaal waar de fotograaf iets over wilt vertellen c.q. wilt delen met de andere leden van de fotogroep.

Lees meer »

Meervoudige belichting

Brenitzer methode. Het doel is om 2 foto's met verschillende belichtingen samen te voegen. Vroeger werd dat gerealiseerd door het filmrolletje vast te zetten om 1 negatief 2 maal te belichten. Tegenwoordig zit deze mogelijkheid veelal in het menu van de camera. Ook is het mogelijk om softwarematig (b.v. door lagen te gebruiken in Photoshop) 2 beelden samen te voegen.

Lees meer »

Album hoes

De opdracht was deze keer om door middel van fotografie een albumhoes van een zanger, zangeres of groep na te maken met daarin een eigen interpretatie. Uiteraard werd deze opname op de bijeenkomst vergeleken met het originele exemplaar. Dit leverde zeer verrassende resultaten op zowel in gelijkenis als soms ook de manier waarop er een eigen draai aan werd gegeven. Voor alle duidelijkheid, links staat het origineel.

Lees meer »

Abstract

Voor deze foto-opdracht moesten de leden een foto van een abstract iets maken. Volgens van Dale betekent abstract: niet als vorm voorspelbaar, geen verband houdend met de zichtbare werkelijkheid. Denk bv aan een mooi lijnenspel en/of een herhalend patroon.

Lees meer »

Vakantie

De vakantieperiode is weer voorbij voor de meesten van ons. Ook de eerste clubavond van het nieuwe seizoen is inmiddels achter de rug. Op deze avond zijn onder andere diverse vakantiefoto's van de leden gepresenteerd. Het geeft een weergave van de diversiteit van de vakantieactiviteiten en bestemmingen van de leden.

Lees meer »

Skyline

Een skyline (ook wel aangeduid als stedelijk silhouet of stadssilhouet) is het profiel van een stad met over het algemeenhoge gebouwen of andere stedelijke structuren. Met name wolkenkrabbers, kerken en andere markante gebouwen vormen vaak een belangrijk onderdeel van de skyline.

Lees meer »

Surrealisme

De opdracht is eigenlijk een verlengstuk van het bezoek aan het fotomuseum in Charleroi. Hier kun je o.a. zien dat de bekende Belgische surrealist Magritte ook fotografeerde. Mogelijk kunnen we ook werk van Magritte in het aangrenzende kunstmuseum zien. Kernen van het surrealisme zijn vervreemding en absurditeit.

Lees meer »

Panorama

Een panoramafoto is eigenlijk niks meer of minder dan een foto met een afwijkende afmeting: lang en smal. Ook dit is natuurlijk relatief. Veel panoramafoto's worden gemaakt van landschappen en skylines maar andere onderwerpen zijn heel goed mogelijk. Gebruik je fantasie. Een uitgebreid artikel over het maken en bewerken van panorama's

Lees meer »