Macro flora en fauna
De opdracht was deze keer "Maak een macro-foto met als onderwerp flora en/of fauna". Hiervoor maak je veelal gebruik van een macrolens, tussenringen of voorzetlenzen om zo dicht mogelijk bij het onderwerp te kunnen komen.
Verdeeld over het seizoen hebben we een heel scala aan opdrachten. Ze worden door de leden zelf bedacht en georganiseerd. Sommige opdrachten zijn vooral een creatieve uitdaging, andere zijn meer technisch van aard. Kijk maar eens naar onderstaande voorbeelden. Omdat alle activiteiten door de leden zelf worden bedacht, gekozen en georganiseerd is er altijd voor elk wat wils.
Op een clubavond worden de gemaakte foto’s besproken. We houden van een positieve benadering, de goede kanten van een foto worden benoemd, maar we geven elkaar ook tips voor verbetering. Zo leren we van elkaar en je merkt dat je foto’s op den duur steeds beter worden!
De opdracht was deze keer "Maak een macro-foto met als onderwerp flora en/of fauna". Hiervoor maak je veelal gebruik van een macrolens, tussenringen of voorzetlenzen om zo dicht mogelijk bij het onderwerp te kunnen komen.
Onze leden hebben zich uit kunnen leven op dit onderwerp. Roest in de ruimste zin van het woord, naar kleur, vorm en patroon. Dit heeft weer gezorgd voor een paar mooie afbeeldingen zoals je onderstaand kunt zien.
Voor de eerste keer na de zomervakantie zijn we weer bij elkaar gekomen. Tijd om even bij te praten over de belevenissen van de afgelopen weken. Ook tijd om elkaar te laten zien waar je bent geweest of wat je hebt meegemaakt.
Alhoewel het de laatste tijd bijzonder goed weer is, staat er op het programma dat er foto's ingediend moeten worden met het onderwerp "Storm". Moeilijk als het weer in deze zin niet wil meewerken, maar de leden hebben toch een goede poging gedaan dit onderwerp in beeld te brengen.
Glas kent vele verschijningsvormen. Het zit in ramen, drinkglazen, kunst in glas enzovoort. Maar denk ook aan weerspiegeling in glas of aan het mooi uitlichten van een glazen object. Kortom Je kunt deze titel op vele manieren interpreteren. Dat blijkt ook wel uit de foto's welke voor deze opdracht zijn ingeleverd.
De titel heeft bij velen van ons de creatieve geest weten te triggeren. Zo bleek bij de presentatie van de foto's welke met deze opdracht zijn gemaakt. De interpretatie van het onderwerp "Gek met Kleur" is bij menigeen verschillend. Dienen er veel kleuren te worden gebruikt in de performance of gaat het juist om contrasten of is het juist zo dat de kleuren,
De karakteristieke Rembrandportretten herken je vooral aan de zachte manier waarop één kant van het gezicht verlicht wordt. Er zijn nauwelijks harde schaduwen en ook in het minder verlichtte deel van het gezicht zijn er nog voldoende details zichtbaar. Een heel herkenbaar punt is de zachte driehoekvormige slagschaduw die ontstaat rond de neus.
Als standaard wordt er tegenwoordig meestal gefotografeerd in kleur. Zwart-wit daarentegen kan voor bepaalde effecten en uitbeeldingskracht zorgen welke in kleur niet of nauwelijks zijn te realiseren. Reden om van tijd tot tijd hier eens mee bezig te zijn.
Voor deze avond hebben de leden een foto aangeleverd naar eigen keuze. Deze keer dus geen gerichte opdracht. Het kan zijn omdat je het een mooie foto vindt welk beeld je graag wilt delen of een foto met een verhaal waar de fotograaf iets over wilt vertellen c.q. wilt delen met de andere leden van de fotogroep.
Brenitzer methode. Het doel is om 2 foto's met verschillende belichtingen samen te voegen. Vroeger werd dat gerealiseerd door het filmrolletje vast te zetten om 1 negatief 2 maal te belichten. Tegenwoordig zit deze mogelijkheid veelal in het menu van de camera. Ook is het mogelijk om softwarematig (b.v. door lagen te gebruiken in Photoshop) 2 beelden samen te voegen.
De opdracht was deze keer om door middel van fotografie een albumhoes van een zanger, zangeres of groep na te maken met daarin een eigen interpretatie. Uiteraard werd deze opname op de bijeenkomst vergeleken met het originele exemplaar. Dit leverde zeer verrassende resultaten op zowel in gelijkenis als soms ook de manier waarop er een eigen draai aan werd gegeven. Voor alle duidelijkheid, links staat het origineel.
Voor deze foto-opdracht moesten de leden een foto van een abstract iets maken. Volgens van Dale betekent abstract: niet als vorm voorspelbaar, geen verband houdend met de zichtbare werkelijkheid. Denk bv aan een mooi lijnenspel en/of een herhalend patroon.