Opdrachten:

Verdeeld over het seizoen hebben we een heel scala aan opdrachten. Ze worden door de leden zelf bedacht en georganiseerd. Sommige opdrachten zijn vooral een creatieve uitdaging, andere zijn meer technisch van aard. Kijk maar eens naar onderstaande voorbeelden. Omdat alle activiteiten door de leden zelf worden bedacht, gekozen en georganiseerd is er altijd voor elk wat wils.

Op een clubavond worden de gemaakte foto’s besproken. We houden van een positieve benadering, de goede kanten van een foto worden benoemd, maar we geven elkaar ook tips voor verbetering. Zo leren we van elkaar en je merkt dat je foto’s op den duur steeds beter worden!

Meervoudige belichting

Brenitzer methode. Het doel is om 2 foto's met verschillende belichtingen samen te voegen. Vroeger werd dat gerealiseerd door het filmrolletje vast te zetten om 1 negatief 2 maal te belichten. Tegenwoordig zit deze mogelijkheid veelal in het menu van de camera. Ook is het mogelijk om softwarematig (b.v. door lagen te gebruiken in Photoshop) 2 beelden samen te voegen.

Lees meer »

Album hoes

De opdracht was deze keer om door middel van fotografie een albumhoes van een zanger, zangeres of groep na te maken met daarin een eigen interpretatie. Uiteraard werd deze opname op de bijeenkomst vergeleken met het originele exemplaar. Dit leverde zeer verrassende resultaten op zowel in gelijkenis als soms ook de manier waarop er een eigen draai aan werd gegeven. Voor alle duidelijkheid, links staat het origineel.

Lees meer »

Abstract

Voor deze foto-opdracht moesten de leden een foto van een abstract iets maken. Volgens van Dale betekent abstract: niet als vorm voorspelbaar, geen verband houdend met de zichtbare werkelijkheid. Denk bv aan een mooi lijnenspel en/of een herhalend patroon.

Lees meer »

Vakantie

De vakantieperiode is weer voorbij voor de meesten van ons. Ook de eerste clubavond van het nieuwe seizoen is inmiddels achter de rug. Op deze avond zijn onder andere diverse vakantiefoto's van de leden gepresenteerd. Het geeft een weergave van de diversiteit van de vakantieactiviteiten en bestemmingen van de leden.

Lees meer »

Skyline

Een skyline (ook wel aangeduid als stedelijk silhouet of stadssilhouet) is het profiel van een stad met over het algemeenhoge gebouwen of andere stedelijke structuren. Met name wolkenkrabbers, kerken en andere markante gebouwen vormen vaak een belangrijk onderdeel van de skyline.

Lees meer »

Surrealisme

De opdracht is eigenlijk een verlengstuk van het bezoek aan het fotomuseum in Charleroi. Hier kun je o.a. zien dat de bekende Belgische surrealist Magritte ook fotografeerde. Mogelijk kunnen we ook werk van Magritte in het aangrenzende kunstmuseum zien. Kernen van het surrealisme zijn vervreemding en absurditeit.

Lees meer »

Panorama

Een panoramafoto is eigenlijk niks meer of minder dan een foto met een afwijkende afmeting: lang en smal. Ook dit is natuurlijk relatief. Veel panoramafoto's worden gemaakt van landschappen en skylines maar andere onderwerpen zijn heel goed mogelijk. Gebruik je fantasie. Een uitgebreid artikel over het maken en bewerken van panorama's

Lees meer »

Watersport

Het onderwerp "watersport" is de opdracht voor deze fotobespreking. "Watersport" is erg uitgebreid en kan alles zijn wat met sporten of recreatie in, op, boven, onder of langs het water te maken heeft dus aan onderwerpen geen gebrek. Vaak komt er beweging in de foto: varende zeilboten, kitesurfers, mensen van duikplanken springend, etc,

Lees meer »

Minimalistisch Landschap

De opdracht deze keer was het maken van een minimalistisch landschapsfoto in zwart/wit. “Less is more” wordt hier vaak bij gezegd. Het was voor sommigen een lastige opdracht maar de diversiteit van de inzendingen leverende weer voldoende gesprekstof op om met elkaar te discussiëren.

Lees meer »

Tegenlicht

De leden van onze fotogroep konden zich weer creatief uitleven met de foto-opdracht Tegenlicht. Een hele uitdaging om tegen het licht in te fotograferen. Of het nu een natuurlijk of kunstmatige lichtbron was, dat maakte niet uit.

Lees meer »

Herhalende patronen

Maak een foto van een herhalend patroon. Denk breed. Herhalende patronen zijn o.a. te vinden in de natuur, architectuur en industrie. Bedenk ook of je een overzichtsfoto wil maken of juist een detail ergens van luidde de tekst van de opdracht, zie hier de resultaten.

Lees meer »

Spooky / Mist

Als mistflarden over velden hangen ontstaat er een geheimzinnige sfeer. De opdracht was om een spook/mistachtige foto te maken.

Lees meer »