Over Nadir:

Het ontstaan

Fotogroep Nadir is in 1976 opgericht door een aantal leden van Fotoclub Obscura. Zoals deze naam al aangeeft, zaten ze toen nog volop in het analoge tijdperk met filmrolletjes en een donkere kamer.  Het zal wel toevallig zijn, maar weet je wanneer bij Eastman Kodak de digitale camera werd uitgevonden? Een jaar eerder, in 1975. Zo viel de oprichting van onze fotoclub praktisch samen met het ontstaan van de digitale fotografie. Inmiddels hebben we dan ook al lang afscheid genomen van de donkere kamer en deze ingeruild voor Photoshop en Lightroom. Wat niet veranderd is, is onze passie voor de fotografie en onze drive om mooie foto’s te maken. Jammer genoeg kunnen we niet meer achterhalen waarom destijds voor de naam Nadir is gekozen. We kennen wel twee betekenissen van het woord: op de eerste plaats is het een Arabische jongensnaam die “zeldzaam” of “ bijzonder” betekent. Maar het is ook een term uit de astronomie die staat voor het tegenovergestelde van zenith. Dit is het punt dat zich loodrecht boven ons bevindt, dus ook loodrecht op de lijn naar de horizon. Nadir is juist het punt dat loodrecht onder ons ligt. Hoe dan ook, we zijn trots op onze club met zo’n bijzondere naam.

Wie we zijn en wat we doen

We zijn een groep enthousiaste amateurfotografen uit Bergen op Zoom en omgeving en het belangrijkste doel van onze fotogroep is het leren van elkaar en het samen plezier beleven aan onze hobby. Dat willen we doen op een manier waarbij iedereen tot zijn recht komt. Ieder binnen zijn eigen interesses en mogelijkheden. We willen niet competitief zijn, het gaat er niet om wie de mooiste foto’s maakt. We willen wel van elkaar leren en zo zelf steeds beter worden.

We doen dat op de eerste plaats tijdens onze clubavonden. Om de veertien dagen komen we op dinsdagavond bij elkaar om foto’s te bespreken, maar ook voor lezingen en andere activiteiten. Bij het bespreken van elkaars foto’s gaat het zeker niet alleen over de techniek. Het creatieve aspect is minstens even belangrijk.

Omdat we vinden dat iedereen de ruimte moet krijgen om zijn zegje te doen, hebben we een maximum aantal van 25 leden afgesproken.

En we mogen dan wel serieus met fotografie bezig zijn, er is ook tijd voor gezelligheid: een praatje met een drankje erbij na de clubavond, bij de doe-activiteiten en zeker bij de excursies.

Lid worden ?

Ben jij ook geïnteresseerd in fotografie? En denk je erover om lid te worden van een fotoclub? Misschien is Nadir dan iets voor jou. Je hoeft niet meteen lid te worden. Bij ons mag je eerst drie keer mee komen doen om erachter te komen of Fotogroep Nadir bij je past. Pas dan besluit je of je definitief lid wil worden. Is je belangstelling gewekt? Meld je dan aan via het contactformulier en we zullen zo spoedig mogelijk contact met je opnemen om verder af te spreken. Ook als je eerst meer informatie wil kun je natuurlijk gerust contact opnemen.

Praktische informatie

  • Het seizoen loopt van september tot en met juni
  • We komen bij elkaar op de eerste, de derde en eventueel de vijfde dinsdag van de maand
  • De locatie voor onze clubavonden is Residentie Meilust, Bloemendaal 61, Bergen op Zoom
  • De contributie bedraagt €100,- per jaar. Je mag ook per half jaar betalen.