Bokeh

Op de volgende vergadering staat er een doe avond rond bokeh gepland. Waarschijnlijk weet iedereen wat bokeh is en maak je er bewust of onbewust al gebruik van bij het fotograferen. Maar deze avond willen we ons er heel specifiek op richten.

Maar het is natuurlijk een doe avond dus vergeet zeker je camera niet.

Het is nog steeds februari dus bij daglicht kunnen we niet fotograferen, maar we kunnen binnen ook van alles uitproberen.

Breng, indien mogelijk, naast je camera ook de volgende dingen mee:

  • Een lichtsterke lens, met bij voorkeur een redelijk lange brandpuntsafstand. Bv. een heel lichtsterke 50mm of 80mm lens, een macro lens, een lange telezoom, ...  Als je voor een groothoek zou kiezen moet het best wel een lens met een zeer groot diafragma zijn (f/1.2 of zelfs nog groter).
  • De kerstverlichting is nog maar net terug opgeborgen, maar is wel heel leuk en vrij eenvoudig om ermee Bokeh effecten te maken.
  • Sterk reflecterende onderwerpen met een oneffen oppervlakte die je als achtergrond kan gebruiken, waarop je dan een flitslicht kan richten. Zorg er wel voor dat achtergronden die je zou willen gebruiken niet te klein zijn, want er moet toch genoeg afstand zijn tussen het hoofdonderwerp en de achtergrond die de bokeh veroorzaakt.
  • Met waterdruppeltjes en tegenlicht kan je ook mooie bokeh genereren, maar omdat we geen daglicht hebben is dat wat moeilijker te realiseren.
  • Voor de knutselaars, materiaal voor een DIY "bokeh diafragma": https://vinkacademy.nl/fotografietips/diy-bokeh-kit/
  • Een onderwerp voor op de voorgrond (best niet te reflecterend, want dan komt het minder goed uit t.o.v. de bokeh op de achtergrond).
  • Als het weer het toelaat zouden we misschien ook buiten kunnen fotograferen, autolichten en straatverlichting zijn ook heel geschikt. Maar ik denk niet dat er in de buurt van Meilust een drukker weg is (je hebt natuurlijk rijdende auto's nodig). Eventueel de Burgemeester Wittelaan, daar is ook een middenberm waarvan veilig kan worden gefotografeerd. Vergeet dan zeker ook je statief niet.
  • Zoek ook eventjes op hoe je "multiple exposure" (meervoudige belichting) op je camera kunt instellen. Kan ook leuk zijn om mee te experimenteren.